Norsk folkediktning

'VÄrherre og St. Peder pÄ vandring'

A.

Engang mens VÄrherre og St. Peder gikk og vandret her pÄ jorden, kom de til en kone som sto og vasket klÊr. Det var bÄde hele og gode klÊr, men da VÄrherre spurte hva hun sto og vasket, sÄ sa hun - hun var kanskje redd, de skulle be henne om et plagg.

"Å, det er noen turver."

"Ja, er det turver, sÄ la det bli turver da," sa VÄrherre, og sÄ ble det turver.

Da de hadde vandret et stykke til, kom de igjen til en kone, som sto og vasket ved en bekk, og det var noen usle filler hun banket; men da VÄrherre spurte hva det var hun sto og vasket, sÄ sa hun:

"Jeg stÄr og vasket klÊr til barna mine; de er ikke rare, Gud bÊre oss! men de blir da rene."

"Ja, er det klÊr, sÄ la det bli klÊr," sa VÄrherre, og med en gang ble fillene til hele og gode klÊr.

B.

En annen gang kom VÄrherre og St. Peder inn til en kone som var sÄ fattig, sÄ fattig. Hun hadde ikke matsmulen Ä gi ungene sine, og de var sÄ sultne, og jamret seg og grÄt for mat, og sÄ tenkte hun, hun fikk friste Ä fÄ dem til ro. Hun hengte pÄ gryten, slo i vann og hadde oppi en nevefull rund smÄstein fra elvebredden i stedet for erter. - "Legg dere sÄ vakkert til Äsove til ertekÄlen er kokt, sÄ skal jeg nok vekke dere," sa hun, og dermed sÄ fikk hun da stagget dem.

Just som barna hadde sovnet, kom VÄrherre og St. Peder; konen satt og grÄt sÄ sÄrt.

"Du fÄr rÞre i ertene dine," sa VÄrherre.

"Å, Gud hjelpe meg for erter det er," sa konen - "det er nok ikke annet enn smĂ„stein jeg hengte pĂ„ for Ă„ stagge ungene."

"Du fÄr da prÞve Ä rÞre i dem likevel," sa VÄrherre.

Konen svarte igjen at det kunne ikke nytte, men da VÄrherre sa det tredje gangen at hun skulle rÞre i ertene, sÄ gikk hun bort og rÞrte med sleiva i gryten, og hun ville nesten ikke tro sine egne Þyne, da hun sÄ det var de fineste erter noen kunne Þnske seg.

Med hjertens glede takket hun Gud, og vekket barna og ga dem ertekÄl, som hun hadde lovt.

6.862.730  visitors
Dette nettstedet er organisert av VGSkole.no som en ressursbase for elever i videregÄende skole

Tilbud!!! Fri roaming i Europa - Bruk telefonen til alt - ogsÄ utenfor Norge!