'Fedrelandske forfattere'

av Camilla Collett (1877)

Hva standpunkt inntar v√•re fedrelandske diktninger og romaner i sin oppfatning av kvinnen og den stilling hun b√łr innta i samfunnet?
Akkurat det samme standpunkt som v√•r unge sivilisasjon inntar til den gammeleuropeiske, som den gr√łnne, spirende kart inntar til den r√•tnende frukt.
Jeg vil antyde tvenne stadier i denne oppfatning.
Den noksom kjente, gammelhevdede, v√•re fedres kvinneideal, kvinneresignasjonen i snollede kapper og n√łkkelknippet i beltet -senerehen under spor av p√•virkning av en nyromantisk mer skjerpet torturlysten retning. I ingen av disse m√• slutningstabl√•et mangle. Hvem kjenner ikke slutningstabl√•et der er blitt typisk i alle diktninger av den art? ... En h√łytidelig forbrenning av skyldpapirene, der kaster et flammende skj√¶r p√• et blekt, smerteforklaret ansikt og et par √•pne, tilgivende armer!
Vi kommer s√• til overgangsstadiet. Her ble det v√•re yngre dikteres oppgave √• drive dette martyrskap ut til det punkt hvor det brister og begynner √• vekke mistro. Er dette r√łrende eller oppr√łrende?
Hos Ibsen manifesterer seg fremstillingen av kvinneoppofrelse i en raffinert sjeleviviseksjon, som i hin scene i Brand hvor hustruen formenes endog den lindring √• s√łrge over sitt barn og skue ut av vinduet til dets grav, en grav som dette mer enn alminnelig hodebryende sp√łrsm√•lstegn av en Ibsensk helt selv p√• et vis har gravd for det. - Men hvem har ogs√• skapt slike kvinneskikkelser som Ibsen? Man m√• g√• tilbake til Shakespeare for √• finne dem!
I Solveig m√łter oss denne stille, selvfort√¶rende rugen over noe h√•pl√łst ventet, lengst forspilt - forspilt ved egen maktesl√łshet til selv √• gripe inn, selv √• r√•de derfor, - tusener kvinners lodd her i v√•rt land! og derfor skulle det vel dobbelt r√łre oss? .. .
Nei, vi vil ikke mer r√łres derav Vi vender oss uvillig bort fra denne rynkede, forgremmede trofasthet der har sittet med hendene i kors, stirrende p√• en plett og ventet p√• - Per Gynt, den gamle Per Gynt, - Egoismen i sin avfeldighet, n√•r den, g√•tt trett i sin umettelighet, endelig raver hjemover. Den traurige skikkelse hist, det er ikke Solveig hin fagre, som vi sist s√• ved dansen. Den Solveig vendte seg med gru bort fra den foraktelige. Den traurige skikkelse der, det er v√•r egen, kj√¶re, hjemmef√łdte kvinnelighet, der har overlevd seg selv og n√• sitter og venter p√• den trollmann der med sin stav skal gjengi den sunnhet og kraft, og denne trollmann, denne befrier, er ingen annen enn - Ibsen selv
Ja, Ibsen selv Hva har han vel tenkt og f√łlt da han manet disse s√łrgelige skygger fra v√•rt kvinneliv frem - selv skremt av dem?
Hans senere diktning vil gi svaret. Hvor begeistret hilste vi ikke Ibsens kvinneskikkelser i hans oldtidsdramaer! Her var hengivelsen paret med vilje og karakter; hun lystret ikke alene, men hun foreskrev, hun grep selv inn; hun gav ikke alene, men hun mottok også; hun tilgav, men som en dronning tilgir, ikke en pisket slavinne.
Ogs√• hos A. Munch m√łter oss denne selvstendighet, kun mer mildnet, i hine historiske hustruskikkelser, fruene fra de gamle herreseter, fra Akershus, fra Hamar, senere i Lady Russel og flere ... V√•re dagers kvinnetype er sunket, det er visst.
Hos Bj√łrnson trer ogs√• prektige fortidskvinner opp; men han beh√łver blott √• dale ned i tidene, s√• smelter dette mer sterktpregede, karakterfulle sammen, inntil det har avrundet seg til v√•r tids kvinneideal likeoverfor mannen, - hovedchiffrets ydmyke null. Vi vil blott holde oss til en type i hans senere diktning: hustruen. I fru Tjelde, i hans siste utkomne skuespill En Fallit, har vi idealet av en s√•dan from, passiv hustruelighet, ganske etter fedrelandsk ter. Her st√•r vi ansikt til ansikt med n√łkkelknippet i beltet og den pyntelige, nystr√łkne kappe, hvorunder vi m√• tenke oss et par bleke, forv√•kede √łyne og en munn der er strammet bekymret sammen under en lang, pinlig taushets√łvelse. Den slags hustruer er s√• inderlig rotfestet i v√•r bevissthet som det ene m√łnsterverdige at dikterne enn√• med hell kan benytte dem.
En annen sak er det, om de tjener dem som det demoraliserende prinsipp i diktningen, likesom de ufeilbarlig gj√łr det i realiteten i livet. Hadde disse gode, r√łrende fru Tjelder v√¶rt hva de skulle og burde v√¶rt, sine menns r√•dgivere og fortrolige, v√¶rt dem den varslende som den ansporende, den rosende som den refsende stemme, s√• ville det - hvem vet! - kunnet avvende mangen en s√łrgelig livsfallitt.
Jeg har Bj√łrnson sterkt mistenkt for at denne oppfatning har demret i ham da han nedskrev sitt drama, og at den n√•dde til full klarhet da han f√łrste gang s√• det p√• scenen. Mon ikke? At Jonas Lie √ėrer til dem av v√•r tids diktere der forbereder en ny, mer verdig oppfatning av kvinnen og hennes stilling, kan ikke overraske oss; han er dertil en for sann f√łlelsens mann. Men ogs√• hos ham - la oss blott holde oss til hans siste roman, Lodsens Hustru - m√• denne erkjennelse innvinnes gjennom lange, knugende skildringer av et forkuet, mishandlet hustruliv
Men vi ånder opp etter trykket; den forkuede hustru vinner tilsist opp til selvstendighet og viljestyrke, og forfatteren beroliger oss med at mannen finner seg inderlig vel derved, og alt ender godt.

6.851.332  visitors