Litteraturen 1800-1850

Om romantikken:

Til hovedsiden for romantikken

Norsk historie på 1800-tallet

En konsentrert oversikt over historiske, sosiale og politiske endringer i perioden (UiB)

Platon

Mange romantiske tekster bygger på et dualistisk verdensbilde. Noe kjennskap til Platons tanker om ideverdenen og skyggeverdenen forenkler tolkningen.

Immanuel Kant

Kant var en forl√łper for den romantiske skole innen filosofien. Han p√•virket senere filosofer som fikk betydning for romantikken.

Friedrich von Schelling

Friedrich von Schelling var en tysk filosof, og regnes som en av grunnleggerne av den tyske idealismen. (kilde: Store norske leksikon)

Georg Wilhelm Friedrich Hegel

Hegel er særlig kjent for sin dialektiske metode. Denne metoden peker framover gjennom romantikken mot Karl Marx, Friedrich Engels og andre dialektikere.

Henrik Wergeland:

Om en av Norges st√łrste diktere

Henrik Wergeland - Samlede skrifter

Tekstsamling fra Dokpro (UiO)

Til Foråret

Et dikt om våren (foraaret) av Henrik Wergeland

Hvem er Stella?

Stella, kvinnen i Wergelands dr√łmmer

Piken på anatomikammeret (F)

I dette diktet om en d√łd ung kvinne m√łter vi samfunnskritikeren Henrik Wergeland

Den f√łrste gang

Wergelands hyllest til den f√łrste gangens trolldom og s√łdme

Meg selv

Et svar på en rekke angrep fra Morgenbladet om at han er gretten og har 'brudt' med tidligere prinsipper. Wergeland gir et bilde av sitt selvbilde og naturglede

På sykeleiet

Et av Henrik Wergelands dikt fra d√łdsleiet

Johan Sebastian Welhaven:

Vår store nasjonalromantiker

I Kivledal

Kivlem√łyane var i f√łlge sagnet tre hedenske s√łstre i Kivledalen i Seljord, som en s√łndag under messen spilte s√• vakkert p√• prillarhorn at menigheten str√łmmet ut av kirken for √• h√łre. Presten ble sint, lyste dem i bann og manet dem i stein. (kilde: SNL)

Vaarnat (Vårnatt)

En naturskildring med sterke mytiske undertoner

S√łfuglen (Sj√łfuglen)

Også et typisk Welhavendikt

Maurits Hansen:

"Hansens forfatterskap faller i to helt atskilte deler: skj√łnnlitteratur, og l√¶reb√łker til bruk i skolen. I tillegg var han en betydelig bidragsyter til og til dels fornyer av barnelitteraturen i Norge" (Wikipedia)

Luren

Denne novellen kan regnes som v√•r f√łrste bondefortelling, og den har sterke nasjonalromantiske innslag allerede i 1819

Asbj√łrnsen og Moe:

Hovedmennene bak innsamlingen av norske folkeeventyr

Asbj√łrnsen og Moe: Samlede eventyr

En samling av tekstene

Kvernsagn (L)

Asbj√łrnsen drar p√• fisketur oppover Maridalen, og han ender opp i en kvern der vi f√•r h√łre flere sagn.

- Noen kommentarer

Noen betraktninger over sentrale sider ved teksten

Per, Pål og Espen Askeladd

Askeladden og brødrene i teksten om kongen som ville ha hogget ned en eik og gravet en brønn.

- Noen kommentarer

Noen betraktninger over sentrale sider ved teksten

H. C. Andersen:

Den danske forfatteren av en stor samling novelleeventyr

Lenkeside (dansk)

En omfattende lenkesamling dedikert til H. C. Andersen

Samlede verker (dansk)

Det kongelige bibliotek i Danmark har alle H. C. Andersens tekster

Den lille piken med svovelstikkene

En av H. C. Andersens mest kjente tekster

Keiserens nye klær (F)

Historien om keiseren som sprader naken omkring i den tro at han har fått seg flotte nye klær

Forslag til nye lenker!

Har du gode forslag til relevante og varige lenker, er det flott om du sender dem.

6.572.444  visitors